N3 (Omega3) Zsírsavak és Jótékony Hatásuk

Az n-3 zsírsavak, melyeket más néven Omega3 zsírsavakként ismernek az emberek, olyan telítetlen zsírsavak, melyekben az utolsó szén-szén kötés az n-3 pozícióban található.

Már az 1930-as évek óta ismertek az Omega3 – DHA és EPA – zsírsavak jótékony hatásai, amelyek a normális növekedést és az immunrendszer erősítését segítik elő, de a tudatos felhasználás csak az utóbbi 10 évben nőtt meg jelentősen.

heart01

A hosszú szénláncú Omega3 zsírsavak jótékony hatásai közül a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás a legismertebb, amelyet az 1970-es években ismertek fel, az eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók sok tengeri állatból származó zsiradékot fogyasztanak és szinte ismeretlen náluk a kardiovaszkuláris megbetegedés. Ezekben a zsiradékokban olyan omega 3 zsírsavak találhatók, melyek csökkentik a triglicerid szintet, a vérnyomást és a pulzus számot és az érelmeszesedést.

Mióta ismertek az Omega3 zsírsavak jótékony hatásai, megnőtt a halolajjal, vagy lenmagolajjal dúsított élelmiszeripari termékek száma. Néhány állattenyésztő pedig az állatokat Omega3 zsírsavakban gazdag takarmánnyal eteti, ezzel növelve az állati termékek, pl.: tej, tojás Omega3 zsírsavtartalmát.

A napi ajánlott bevitel férfiaknak 1,6g/nap, nők esetében 1,1g/nap. Az utóbbi években elterjedtek az n-3 zsírsavakkal dúsított termékek, mint például az n-3-mal dúsított kenyér, joghurt, majonéz, sajt, tészta, pizza, narancslé, tej, tojás.

A legkönnybben elérhető DHA és EPA források a hidegvízi halakban található, például lazac, szardella, hering, makréla és szardínia. Ezekben a halakban nagy mennyiségben vannak n-3 zsírsavak. Más halfajtákban, mint például a tonhalban jóval kevesebb található. A halak nem maguk állítják elő ezeket a zsírsavakat, hanem a táplálékul szolgáló planktonokból, vagy algákból nyerik ki.

Növényi források lehetnek: Chia mag, vagy a lenmag. A len hatszor annyi Omega 3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj, ezért is lehet, hogy a len és a lenmag olaja a legszélesebb körben elterjedt Omega 3 forrás.

Ha a tyúkokat zöldtakarmánnyal és rovarokkal tápláljuk, akkor a tojásaikban jóval magasabb lesz az n-3 zsírsavtartalom. Sokszor a zöldtakarmánnyhoz halolajat is hozzáadnak a gazdák, amellyel szintén növelik a zsírsavak mennyiségét a tojásokban.

A zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarhában is kétszer annyi n-3 zsírvav termelődik, mint a szemestakarmánnyal etetett szarvasmarhában. A zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarha teje és az ebből előállított sajtok is nagyon jó Omega 3 források.

Mind az n-3 és n-6 zsírsavak esszenciálisak, ezért része kell legyenek az emberi táplálkozásnak.