Az adagokról, mennyiségekről….

Az évek folyamán “sokszor megkaptam”, hogy “jajjj milyen kis adagok…. jajj, kinek elég ez….”, stb. stb. Nyilván valahol jogos, érthető, értem is, nincs is ezzel nekem különösebb problémám, sőőőőt, bírom is a kritikát, tehát nem erről van szó. Egyszerűen csak gondoltam, hogy ideje “tiszta vizet önteni a pohárba” ezzel kapcsolatban. :)

  1. (Szinte) mindig egyedül ettem/eszem ezeket az ételeket, tehát felesleges lenne nagyobb adagokat készíteni. Nekem pont elég. (Pedig, higyyétek el, nem esik nehezemre enni… :D )
  2. Volt idő, amikor tényleg minden nap “alkottam” valami újat… Ha naponta “két tepsit, két kilót” sütök/főzök valamiből, akkor mégis mikor fogy el, ki eszi meg? Minek sütnék másnap valami újat?
  3. Lehet mondani, hogy “sz.rrágó” vagyok (már bocsánat a kifejezésért), mert esetleg attól félek, hogy “elbukok” x mennyiségű lisztet, alapanyagot, ha esetleg nagyobb adaggal próbálkoznék – sikertelenül. Igen, ez is benne van. Na de ki az, aki szeret ételt kidobni?
  4. A fentiek miatt nem egyszer sütöttem egy-egy adott, más által alkotott recept alapján, fél/harmad stb. adagot… Melyik a könnyebb? Például felszorozni 1 db tojást, vagy felezni, harmadolni 1 db tojást? Szóval duplázni, triplázni, stb. mindig egyszerűbb az egyéni igényekhez, létszámhoz, étvágyhoz mérve. Szerintem.
  5. Nem egyszer (sőt, nagyon sokszor) egy bizonyos mennyiségű MARADÉK alapanyag adta/adja az ihletet, ötletet valamihez. Tehát pl. nincs több túróm, x lisztem, stb., így a maradékokból kell improvizálni.
  6. Aki rég(ebb)óta süt-főz reform alapanyagokból, az pontosan tudja, hogy ezekből a lisztekből/egyéb hozzávalókból jóval kevesebb is elég, mivel sokkal laktatóbb ételeket lehet készíteni belőlük. Tehát nem kell megijedni egy esetlegesen 40-50 gramm lisztet tartalmazó – egész tepsit kitöltő – sütitől…

Sorolhatnám még tovább is, de tényleg nem akarom, hogy magyarázkodásnak tűnjön, mert abszolút nem arról van szó. Inkább amolyan magyarázatnak szánom :) (És szerintem ennyiből is érthető.)

U.i.: Mindenki nyugodjon le…. nem ezzel a mini sajtreszelővel szoktam sajtot reszelni… nagyfogyasztó vagyok (főleg, ha sajtról van szó) :D