Szezámmag, Szezámmagolaj, Szezámmagliszt

A szezámmag egy Indiából származó, körülbelül egy méter magas, lágyszárú, trópusi növény magja. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike. A keleti kultúrában már évezredek óta használják és a hindu mitológia szerint a Yama Isten által megáldott mag, az örök élet szimbóluma. Indiából terjedt el, először Kínában és Japánban jelent meg, majd III. Ramszesz idején Egyiptomban is ültették. A római hadseregben mézzel kevert szezámot etettek a katonákkal erejük növelése érdekében.

Macro view of sesame seeds in flax sack and glass bottle of sesame oil on mat isolated on white background

A szezámmag a magas kalcium tartalmán kívül sok egyéb ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet is tartalmaz, mint például: A-, E-, B1-, B2-, D-vitamint, foszforsavat, lecitint, szezamint, mangánt, vasat, káliumot, rezet, foszfort, cinket, szelént, magnéziumot és telítetlen zsírsav-tartalma is előnyös hatású szervezetünk számára. A szezámmag erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, plusz megvédi az érrendszert is a koleszterin lerakódástól, csökkenti a LDL koleszterin szintet. Javasolt a fogyasztása sportolóknak, terhes nőknek és fizikai munkát végző személyeknek a magas kálciumtartalma miatt.

A nagy mennyiségű cinktartalma segíti az immunrendszer működését és a szellemi teljesítőképességet, fáradság, vagy álmatlanság ellen is kiváló, valamint a bőr, haj és köröm egészségéhez is nagyban hozzájárul. Szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegek esetén is ajánlott a szezámmag, szezámmagliszt fogyasztása. A vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanóma sejtek növekedését.

Mivel a szezámmagliszt nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot képes felszívni, ezért ételek sűrítésére is kiválóan használható.